cat-pic

Vanliga frågor

bannr

Drift- och skötselråd för markiser

Skötselanvisningar: Stativet och duken utsätts för smuts och föroreningar och skall rengöras minst en gång i kvartalet för att bibehålla sin höga finish. Detta är särskilt viktigt vid mera utsatta installationer, ex. havsnära miljöer Använd mjuk trasa och ljummet vatten. Använd inte högtryckstvätt eftersom det kan skada markisduken och ev. elektrisk utrustning etc.

Rengöring av markisduk: Markisduken bör rengöras regelbundet för bästa finish. För detaljerad beskrivning av rengöring av markisduken hänvisas till dess bruksanvisning.

Borttagning av markisens kappa (om utrustad med kappa): Kappan är den mest utsatta delen av markisen. För att öka kappans livslängd kan den förvaras inomhus under vinterhalvåret. Lossa först frontprofilens vänstra eller högra ändskydd. Lossa därefter kappans duklås. För kappan åt sidan ut ur frontprofilen. Sätt tillbaka ändskyddet och förvara kappan inomhus.

Byte av markisduk: Stativet är av hög kvalitet och har en längre livslängd än markisduken. Innan du byter markisduken rekommenderas du kontakta företaget du köpte markisen av för en besiktning av stativet. De kan informera om ett dukbyte och om någon ytterligare komponent behöver bytas.

Användning (Fönstermarkis): Fönstermarkiser regleras via band, vev eller motor. Vid band regleras markisen genom att frigöra bandets låsning genom att hålla bandet intill väggen och dra bandet kort rakt ner. Nu är markisen frigjord och kan släppas ner till önskad höjd. Lås i önskat läge genom att dra bandet ut från väggen. Vid motor regleras markisen via fjärrkontroll, tryckknapp, smartphone eller automatik. Vänligen följ medföljande manualer för dess funktion. Produkterna har olika vindklasser som klarar olika mycket vind, vänligen följ respektive produkts garantigräns.

Användning (Terrassmarkis): Terrassmarkiser är till största del motordrivna och körs via fjärrkontroll, tryckknapp, smartphone eller automatik. Vänligen följ medföljande manualer för dess funktion. Produkterna har olika vindklasser som klarar olika mycket vind, vänligen följ respektive produkts garantigräns. Terrassmarkiser kan också regleras med vev.

VARNING! Låt alltid en fackman justera armarna: Armarna har mycket kraftiga fjädrar inuti armens aluminiumprofiler. Om armen lossas kan den orsaka allvarlig personskada och i värsta fall dödsfall. Armarna skall därför alltid justeras av en fackman.

VARNING! Låt alltid en fackman lossa markisens gavel: Markisens gavel kan behöva lossas vid byte av växel, motor eller dukbyte. Om markisens gavel lossas utan att markisens samtliga armar är säkrade kan armarna orsaka allvarlig personskada och i värsta fall dödsfall. Markisens gavlar skall därför alltid lossas av en fackman.

VARNING! Utkörning av markis: Vid fönsterputsning, målning av fasad, underhåll eller reparation av markis föreligger risk för att stege välter om markisens körs ut när arbete pågår. Ha därför som vana att alltid ha markisen infälld när arbete pågår i solskyddets närhet. Automatiken på motoriserade markiser måste stängas av för att undvika oavsiktlig manövrering. Var även uppmärksam att markisen även kan välta portabla infra – eller gasolvärmare.

VARNING! Låt alltid en behörig elektriker göra fasta elinstallation: Skulle det misstänkas ett fel på elektriska komponenter eller kablage kontakta behörig elektriker eller fackman för bedömning och eventuell service.

Hur rengör jag min markis på bästa sätt?

Att rengöra din markis regelbundet är viktigt för att bevara dess utseende och förlänga dess livslängd. Här är några steg för att rengöra din markis på bästa sätt:

Säkerhet först: Innan du börjar, se till att du har rätt utrustning och är medveten om säkerhetsåtgärder, särskilt om du behöver använda en stege.

Dammborttagning: Börja med att borsta bort eventuell lös smuts och damm från markisen med en mjuk borste. Detta hjälper till att förhindra att smuts slipas in i tyget när du tvättar.

Mild tvål och vatten: Fyll en hink med ljummet vatten och tillsätt en mild flytande tvål. Använd en mjuk svamp eller borste för att applicera tvålvatten på markisens tyg. Arbeta i sektioner.

Skölj noggrant: Efter att ha rengjort varje sektion, skölj av med rent vatten för att avlägsna tvålrester. Se till att du inte låter tvålen torka på markisen, eftersom det kan orsaka fläckar eller påverka tygets färg.

Fläckborttagning: Om det finns envisa fläckar, prova att använda en blandning av mild tvål och vatten, eller använd en fläckborttagningsprodukt som är säker att använda på tyg. Testa alltid produkten på en mindre synlig del av markisen först för att försäkra dig om att den inte skadar tyget.

Låt torka: Efter tvätt och sköljning, låt markisen lufttorka helt utsträckt. Undvik att fälla ihop markisen medan den är våt, eftersom detta kan orsaka mögel eller dålig lukt.

Undvik starkt tryckvatten: Undvik att använda högtryckstvätt på markisen, eftersom det kan skada tyget eller tvinga in vatten och smuts.

Notera att de exakta instruktionerna kan variera beroende på markismodell och tygtyp. Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommendationer om rengöring och underhåll. Genom att rengöra din markis regelbundet och på rätt sätt kan du njuta av dess skönhet och funktionalitet under lång tid.

Vertikalmarkis eller fönstermarkis?

Valet mellan en vertikalmarkis/screen och en fönstermarkis beror på dina specifika behov, preferenser och förutsättningar. Båda typerna har sina fördelar och kan vara bäst för olika situationer. Här är några faktorer att överväga:

Skuggning och solskydd: Om ditt huvudsakliga syfte är att skydda mot solen och minska värmeinträngning kan både vertikalmarkiser och fönstermarkiser vara effektiva. Vertikalmarkiser täcker vanligtvis en större yta och kan blockera solstrålar från flera vinklar. Fönstermarkiser täcker främst över fönstret och ger direkt skuggning. Vertikalmarkisen får nog ändå anses ha en stor fördel i det att den gör det möjligt att se ut genom fönstret trots att den är helt nedrullad, vilket inte en fönstermarkis gör.

Design och estetik: Båda markistyperna kommer i olika stilar och färger, så valet beror på din personliga smak och inredningsstil. Vertikalmarkiser kan ge en modern och elegant känsla medan fönstermarkiser kan passa bra in i traditionella eller mer rustika miljöer.

Vind och väder: Om du bor på en plats med mycket vind kan en vertikalmarkis vara mer stabil eftersom den fästs längs en vertikal yta. Vertikalmarkiser kan också förses med en zip-funktionalitet, vilket fungerar som ett blixtlås och tillåter markisen att vara nedrullad även i mycket blåsigt väder. Fönstermarkiser är betydligt mer känsliga för starka vindar.

Kostnad: Priset varierar beroende på märke, storlek och funktioner. Generellt sett är fönstermarkiser billigare än vertikalmarkiser, men detta kan variera beroende på specifika produkter och installationer.

Innan du beslutar dig är det bäst att rådfråga en fackman på området för att få råd och rekommendationer som är anpassade efter just dina behov och förutsättningar.

Hur mycket energi kan man spara med markiser?

Energibesparingen som kan uppnås med markiser beror på olika faktorer, såsom klimat, byggnadens orientering, storlek och typ av fönster samt typen av markis och hur de används. Generellt sett kan markiser hjälpa till att minska solens direktexponering på fönster och därmed minska mängden solvärme som kommer in i byggnaden. Detta kan ha flera positiva effekter:

Kylbehov minskar: Genom att blockera eller minska mängden solvärme som tränger in i byggnaden kan kylbehovet minskas, särskilt under varma sommardagar. Detta kan i sin tur minska kylningssystemets energiförbrukning.

Inomhuskomfort: Genom att minska överdriven värmeinträngning kan markiser bidra till en mer behaglig inomhusmiljö och minska behovet av att använda luftkonditionering.

Ljusreglering: Markiser kan också hjälpa till att kontrollera mängden naturligt ljus som kommer in i byggnaden. Detta kan minska användningen av artificiellt ljus under dagen och därmed spara energi.

Skydd mot blekning: Markiser kan skydda möbler, mattor och inredning från blekning orsakad av solens UV-strålar. Detta kan förlänga livslängden på dessa föremål och minska behovet av att ersätta dem. Påverkar inte din elräkning men blir förstås också en kostnad för hushållet i längden.

Det är svårt att ge en exakt siffra för hur mycket energi som kan sparas med markiser eftersom det varierar beroende på ovan nämnda faktorer. Vissa studier har dock visat att markiser och andra solskyddsanordningar kan minska kylbehovet med upp till 25-30% och därmed bidra till en betydande energibesparing. Invändiga solskydd så som rullgardiner och plisségardiner kan också bidra positivt till din bostads energiförbrukning, och kanske framförallt på kallare breddgrader genom att göra det svårare för värmen att lämna bostaden via kalla fönster.

För att få en mer exakt uppskattning av hur mycket energi du kan spara med markiser i din specifika situation rekommenderar vi att du kontaktar experter inom energieffektivitet och byggnadsdesign. En energiutvärdering av din byggnad med hjälp av professionella rådgivare kan ge dig en mer noggrann uppskattning av de potentiella besparingarna.

Vad är RAL-färger för något?

RAL-färgkartan, eller “RAL-färgerna”, är en specialiserad karta som skapats av RAL Color Institute för att visa olika färger på färg, pulver, lack, plast osv. RAL är den standard som används när man väljer färger för att måla väggarna, lackera möbler, arkitektur, trafiksäkerhet, industri och byggnation. Samt för att ange färgen på markisers profiler.

Du kan se alla RAL-färger i länken nedan.

www.ralcolor.com

 

Vad ska man tänka på när man köper en markis?

Att köpa en markis är en investering som kan förbättra komforten och funktionaliteten i ditt utomhusutrymme. Här är några saker du bör tänka på när du köper en markis:

Syfte och plats: Definiera varför du vill ha en markis. Ska den användas för skuggning, skydd mot regn eller båda? Vilken plats kommer markisen att installeras på? Detta hjälper dig att välja rätt typ av markis.

Typ av markis: Det finns olika typer av markiser, inklusive terrassmarkiser, fönstermarkiser och markiser för trädgården. Välj den typ som passar dina behov och din plats bäst.

Material: Markiser är tillverkade av olika material, inklusive tyg, aluminium och trä. Materialvalet påverkar både utseendet och hållbarheten. Tänk på väderförhållandena i din region när du väljer material.

Storlek: Mät det område där markisen kommer att installeras noggrant. Markisens storlek bör vara proportionerlig med området och tillräcklig för att ge önskad skugga eller skydd.

Färg och design: Välj en färg och design som harmonierar med ditt hem och din utomhusmiljö. En snygg markis kan också bidra till att förbättra utseendet på ditt utomhusutrymme.

Manuell eller motoriserad: Du kan välja mellan manuella och motoriserade markiser. Motoriserade markiser ger dig möjligheten att enkelt öppna och stänga dem med en fjärrkontroll eller automatiskt, vilket kan vara praktiskt och bekvämt.

Väderbeständighet: Områdets väderförhållanden påverkar markisens hållbarhet. Om du bor i ett område med starkt solsken eller regn, se till att markisen är tillverkad av väderbeständigt material.

Installation: Anlita en professionell montör för att installera markisen korrekt. Felaktig installation kan påverka markisens funktion och livslängd.

Underhåll: Tänk på hur enkelt markisen är att rengöra och underhålla. Vissa material kräver mer vård än andra.

Garanti: Kontrollera om markisen levereras med någon form av garanti eller serviceavtal. Det kan vara värdefullt om det uppstår problem med markisen efter installationen.

Budget: Sätt en realistisk budget för ditt markisköp. Markiser varierar i pris beroende på material, storlek och funktioner.

Genom att noggrant tänka över dessa faktorer kan du välja en markis som passar dina behov och förbättrar ditt utomhusutrymme på bästa sätt.

Varför skyddar en markis bättre mot värme än en persienn?

En markis skyddar generellt sett bättre mot värme än en persienn av flera skäl:

Skuggning: En markis ger en djupare skugga över fönstret jämfört med persienner. Den skapar en mer omfattande barriär mot direkt solljus, vilket minskar mängden värme som tränger in i rummet.

Ytreflektion: Markisen reflekterar en betydande mängd solenergi och värme innan den når fönstret och därmed inomhus. Persienner reflekterar också en del ljus, men på grund av deras design kan en del värme ändå tränga igenom och absorberas av fönsterglaset.

Luftflöde: Markisen hänger utanför fönstret och skapar en slags barriär mot direkt solstrålning. Denna position gör att luften kan cirkulera mellan markisen och fönstret, vilket hjälper till att förhindra överföring av värme till inomhusutrymmet. Persienner, som normalt sitter på insidan av fönstret, har inte samma luftflöde.

Isolering: Markiser kan ha isolerande egenskaper beroende på deras material och design. De kan fungera som en barriär som förhindrar att värme tränger igenom och når in i rummet. Persienner erbjuder viss isolering, men eftersom de inte sträcker sig utanför fönstret, kan de inte erbjuda samma nivå av termisk skydd som en markis.

Sammanfattningsvis har markiser fördelar när det gäller att minska värmeöverföring och skydda mot starkt solljus på grund av deras position utanför fönstret, förmåga att skugga och reflektera solenergi samt möjlighet till luftcirkulation och isolering. Det betyder inte nödvändigtvis att persienner är ineffektiva, men när det gäller termiskt skydd och kyla, har markiser generellt sett en överlägsen förmåga.

Vilka regler gäller för ROT och RUT?

När det kommer till utvändigt solskydd så som terrassmarkiser och fönstermarkiser gäller följande för att man ska medges ROT-avdrag på arbetet: Bostaden får inte vara en bostadsrättsförening och den måste vara äldre än fem år. Vävbyten och reparation av markiser ger inte rätt till ROT-avdrag.

För invändigt solskydd får RUT-avdrag göras på samtliga solskydd som sitter på insidan av fönstren (frihängande persienner är en gråzon). Mellanglaspersienner får man inte göra RUT-avdrag på.

Måste man ha bygglov för att sätta upp en markis?

Terrassmarkiser och fönstermarkiser är helt befriade från bygglov och anmälan. Vill man ha reklam på sin markis kan bygglov krävas, liksom om man vill installera en fast korgmarkis. Varje kommun har egna regler när det kommer till de senare fallen varför man alltid bör kontakta kommunen om man vill ha ett reklamtryck på markisen, t ex.

Om du vill ta del av information och rabatterbjudanden från SJöBERGS får du gärna fylla i din emailadress nedan.

Vi värdesätter din integritet och strävar efter att skydda dina personuppgifter på bästa sätt enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR).